4-4-2020 Συνέντευξη στο Inκefalonia με την συντονίστρια της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας, Κατερίνα Γαρμπή, για τον Covid-19

Η Ψυχική Υγεία είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας !

Συνέντευξη με την συντονίστρια της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας «Μετάβαση»

Η Κατερίνα Γαρμπή, ιδρυτικό μέλος και συντονίστρια της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας «Μετάβαση» στην  Κεφαλονιά, μίλησε στην εκπομπή του Inkefalonia 103,9 “Μέρα Μεσημέρι» με τον Γιώργο Χαλαβαζή, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για την ψυχολογική διαχείριση της κατάσταση που χρειάζεται όλοι να κάνουμε, εξαιτίας της κρίσης που έχει φέρει η πανδημία του Κορονοϊού.

Η κα Γαρμπή, τόνισε αρχικά πως: «Είναι καταστάσεις που σχεδόν όλοι δεν είχαμε ποτέ βιώσει στο παρελθόν. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα μια αόρατη απειλή και αυτό είναι το πιο τρομακτικό. Εμείς οι άνθρωποι επιθυμούμε να υπάρχει μία σιγουριά και μια βεβαιότητα στις ζωές μας. Αυτή η συνθήκη που επικρατεί αυτή την στιγμή αναιρούν όλα αυτά…”

Για τα συμπτώματα που αν εμφανιστούν να πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικό : «Είναι πολύ επικίνδυνη αυτή η κατάσταση για ανθρώπους που έχουν ήδη κάποια ζητήματα ψυχικής υγείας, γιατί αυτή η κατάσταση μεγεθύνει το πρόβλημα δημιουργώντας, πανικό, στρες, σύγχυση και δυσφορία που μας επηρεάζουν ακόμα και στο να μην μπορούμε να κάνουμε βασικά πράγματα στην καθημερινότητά μας. Ένα καλό κριτήριο είναι να μπορεί κανείς να λειτουργήσει στην καθημερινότητά του έστω και περιορισμένα. Να μπορεί να συνδεθεί και να αλληλοεπιδράσει με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, να μπορεί φροντίσει τον εαυτό του και την οικογένειά του. Να μπορεί δηλαδή να λειτουργήσει με μία ομαλότητα στην καθημερινότητά του έστω και από αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Η λειτουργικότητα είναι σημαντική και αν δεν συμβαίνει αυτό θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ειδικό. Ο,τι βαρύ συναίσθημα υπάρχει στον άνθρωπο, όπως θλίψη, θυμός, άγχος, φόβος, πρέπει να αξιολογείται από τον ίδιο τον άνθρωπο και από το στενό του περιβάλλον και επιβάλλεται να απευθυνθεί σε ειδικό. Αυτό δυστυχώς μας κάνει να θέλουμε να απομονωθούμε, να προφυλαχθούμε και θέλουμε δεν θέλουμε γινόμαστε μοναχικοί. Όπως αυτό είναι που δεν πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να είμαστε κοντά συναισθηματικά με τους ανθρώπους. Πρέπει να είμαστε και συναισθηματικά και πρακτικά δίπλα και σε ανθρώπους έχουν ανάγκη».

Η κα Γαρμπή, τόνισε επίσης πως οι συνέπειες αυτής της κατάστασης, θα εμφανιστούν εβδομάδες ή ακόμα και μήνες αφού θα έχει περάσει η κρίση του Κορονοϊού: «Η επιβάρυνση και οι συνέπειες θα φανούν όταν θα βγούμε από την προσπάθεια επιβίωσης που κάνουμε για να προφυλαχθούμε από τον Κορονοϊο. Τότε που ίσως εμφανιστούν και οικονομικά ζητήματα που θα πρέπει να επιλυθούν. Ομως χρειάζονται ψυχικές αντοχές και ψυχραιμία».

Τόνισε επίσης πως “Δημιουργείται μία κεντρική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης από το Υπουργείο και όλα τα μέλη της ΚΜΨΥ «Μετάβαση» συμμετέχει σε όλο αυτό κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Και η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας «Μετάβαση» και εγώ εδώ στον ΟΚΑΠ, όπου βρίσκομαι μπορούμε να βοηθήσουμε και είμαστε στην διάθεση όλων.  Στόχος μας είναι να υποστηρίζουμε αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή. Οι συναντήσεις γίνονται μέσω διαδικτύου και τηλεφώνου στο 26710- 24437. 

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη