28-5-2008 Εκδήλωση για το στίγμα

Η Ψυχική Υγεία είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας !

28-5-2008 Εκδήλωση για το στίγμα

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΜΕΤΑΒΑΣΗ», στα πλαίσια της λειτουργίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου, διοργάνωσε την Τετάρτη 28 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου “Ο Κέφαλος”, ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Μύθοι και Πραγματικότητα για την ψυχική ασθένεια».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου και είχε ως σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την λειτουργία και την δράση της Κινητής Μονάδας τόσο στα νησιά μας όσο και ειδικότερα στον Δήμο Αργοστολίου. Το τελευταίο, επιτεύχθηκε πιο ζωντανά μέσα από την παρουσίαση (power point) σχετικής έρευνας ειδικά προσαρμοσμένη για το τους κατοίκους του Αργοστολίου, που μετρούσε τη στάση τους απέναντι στο στίγμα που συνοδεύει την ψυχική νόσο. Κύριος ωστόσο στόχος της εκδήλωσης ήταν να θιχτεί η άγνοια που επικρατεί γύρω από τη φύση, τα χαρακτηριστικά και τα αίτια της ψυχική νόσου, ο φόβος που τη συνοδεύει αλλά και οι διαστρεβλωμένες αντιλήψεις που πολύ συχνά προβάλλονται από τα Μ.Μ.Ε. για τα άτομα που πάσχουν από σχιζοφρένεια. Η όλη παρουσίαση έγινε με τη χρήση πολυμέσων σε συνδιασμό με ταυτόχρονη προφορική παρουσίαση από 4 μέλη της Μονάδας και διαπραγματεύτηκε τις αλήθειες και τους μύθους που περιστοιχίζουν και στοιχειώνουν την συνείδηση της πλειοψηφίας για την σχιζοφρένεια.

Η παραπάνω εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που διεξάγει η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας στα νησιά μας, προκειμένου να βοηθήσει στον αποστιγματισμό των ατόμων που υποφέρουν από ψυχική νόσο αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας με σκοπό να τα αποδεχθεί και να τα ενσωματώσει εν καιρώ ξανά στο δυναμικό της.