16-11-2019 Το ασχημόπαπο και η μοίρα του διαφορετικού

Η Ψυχική Υγεία είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας !

Ζάκυνθος, 16-11-2019

 

Το ασχημόπαπο και η μοίρα του διαφορετικού

 

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Ιθάκης, διανύοντας αισίως τα χρόνια της προεφηβείας της (λειτουργεί στα τρία νησιά από το 2007), συνδιοργάνωσε με το σωματείο «Λέσχη ο Ζάκυνθος», μια εκδήλωση με τίτλο «Το Ασχημόπαπο και η Μοίρα του Διαφορετικού».

Η εμπειρία μας με τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα μας έμαθε καλά, πως εκτός από τα συμπτώματα, τις συναισθηματικές δυσκολίες και τα ζητήματα που αφορούν την ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κεντρικό ρόλο στην έκβαση της ασθένειας, έχει η υποδοχή του πάσχοντα από το περιβάλλον του. Το λεγόμενο κοινωνικό στίγμα είναι μια διαρκής πρόκληση που μας αναγκάζει να στρέψουμε το βλέμμα πέρα από το στενό κύκλο της περίθαλψης, στην «παθολογία» που προκύπτει καθώς συναντόμαστε με το Άλλο. Με εκείνο που μοιάζει διαφορετικό από εμάς. Η εκδήλωση στόχευε να συνεισφέρει ακριβώς σε αυτό το φορτισμένο σημείο. Χρησιμοποιώντας ως όχημα το παραμύθι του Ασχημόπαπου, προσπαθήσαμε να ιχνηλατήσουμε, τις ψυχολογικές και κοινωνικές περιπέτειες της ενσυναίσθησης και της απώλειας της. Να συζητήσουμε δίχως βία, για τη βία του στίγματος που γεννιέται από τη βία του φόβου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 16 Νοέμβρη 2019 και ώρα 19:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σωματείου «Λέσχη ο Ζάκυνθος». Καθώς προχωρούσε η ανάγνωση του παραμυθιού, παράλληλα σχολιάζαμε τα σημεία που μπορούν να μας φανούν χρήσιμα στην κατανόηση της  σχέσης μας με τη διαφορετικότητα.  Ακολουθώντας τις περιπέτειες του Ασχημόπαπου, ίσως μπορέσουμε να δούμε καλύτερα ποια είναι η ομορφιά της αποδοχής!